Energiebelasting

Stop met verspillen en bespaar geld én CO2

Uit onderzoek van Hero Balancer en Smart Dodos bij ruim 240 gebouwen blijkt dat 68% van de gebouwen tijdens de afgelopen kerst en nieuwjaarsdag verwarmde terwijl het gebouw niet in gebruik was. Zonde, want een leeg pand verwarmen kost onnodig CO2-uitstoot en geld.

Dus een oproep aan bedrijven: Stop met energie verspillen en bespaar!

Urgenda berekende eerder dat onjuist ingestelde klimaatinstallaties een verspilling opleveren van 500.000 ton CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan 250 miljoen bomen. Stefan Kloosterboer, director van Hero Balancer: “Deze verspilling is niet alleen uit oogpunt van duurzaamheid opmerkelijk, maar ook omdat gas duur is en per 1 januari door de gestegen belastingen nog duurder wordt, te weten 6,5 eurocent, dus zo’n 10%.”

Onderzoeksopzet

Van 240 zakelijk gebruikte panden (o.a. kantoren, winkels en industrie) is middels de slimme meters het energieverbruik over de periode van 15 december 2019 tm 1 januari 2020 geanalyseerd. Woon- en zorgfuncties zijn uitgesloten, omdat daar een meer continue verbruik logisch is. In 143 van de 240 panden werd tijdens kerst evenveel of zelfs meer gas gebruikt als op een doordeweekse dag. 

Lees ook: Warmte én vakanties: maar scholen stoken door

verwarmen-tijdens-kerst

Overbodig gebruik is een groot probleem

Gas was al duur en is per 1 januari door de fors gestegen energiebelasting (met 14%) en Opslag Duurzame Energie (met 48%) nog zo’n 6,5 cent duurder is geworden. Door de aandacht voor duurzaamheid en de stijgende prijzen voor energie, verwacht je dat organisaties zuinig met energie omgaan.

Stefan Kloosterboer: “In onze dagelijkse praktijk zien we dat veel gebouwen verwarmen en ventileren zonder dat het pand in gebruik is. Denk aan weekenden, feestdagen en in de avond.” Uit de gas verbruiksdata van de slimme meter bleek dit bevestigd. Van de 240 gebouwen was slechts in 32% de verwarming lager of uit. Maar liefst 68% van de gebouwen verwarmde alsof er tijdens kerstmis gewerkt werd. In de weekenden gebeurt dit ook: 

De oplossing

Eelco Boers van SmartDodos: “De oplossing is simpel: Monitor je stroom en gasverbruik, dan zie je of en hoeveel energie er verspilt wordt.”

Stefan Kloosterboer vult aan: “Laat je installateur je verwarmingssysteem inregelen of laat hem een Hero Balancer ophangen, zodat je zelf in kan stellen wanneer je een warm, geventileerd gebouw wil hebben. Dan elimineer overbodig stoken en ventileren en zet je een flinke stap in CO2-reductie. Dit betekent ook dat we snel grote stappen kunnen zetten in verduurzaming, want niet stoken levert een flinke besparing van energie en CO2 uitstoot op.” 

Lees ook: De ervaring van veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Deel dit kennisartikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Meer kennisartikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
School tijdens vakantie

Warmte én vakantie: maar scholen stoken nog steeds door

Energie besparen en grip op je klimaatinstallatie worden steeds belangrijkere thema’s. Echter, mede door Corona, staan ze nog niet bovenaan de prioriteitenlijst. We blikken terug op ons onderzoek in 2019. Staat jou verwarmingsinstallatie uit deze zomervakantie?

Lees meer >
PWM_gemiddelde_waarde

Pulsbreedtemodulatie (PBM / PWM)

Pulsbreedtemodulatie (PBM) of pulse-width modulation (PWM) kan gebruikt worden om het gemiddeld vermogen dat door een elektrisch signaal wordt geleverd te verminderen.

Lees meer >