PWM_gemiddelde_waarde

Pulsbreedtemodulatie (PBM / PWM)

Pulsbreedtemodulatie (PBM) of pulse-width modulation (PWM) kan gebruikt worden om het gemiddeld vermogen dat door een elektrisch signaal wordt geleverd te verminderen.

Wat is PWM / PBM?

Pulsbreedtemodulatie (PBM of pulse-width modulation PWM) is een modulatietechniek. Men zend in een vaste frequentie pulsen waarbij de pulsbreedte varieert. 

Je gebruikt PBM wanneer je te maken hebt met een volledig ingeschakelde spanning (1) of een volledig uitgeschakelde spanning (0). Bij PBM pas je de arbeidscyclus (duty cycle) van het signaal aan. De arbeidscyclus is de verhouding van de tijd dat het signaal hoog is (1) tot de periode van het signaal. 

Op deze manier is de gemiddelde waarde van het signaal te beïnvloeden.

PWM_gemiddelde_waarde

Toepassingen van PWM / PBM

Pulsbreedtemodulatie heeft veel verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld het dimmen van LED lampen.

Hero Balancer gebruikt de methode voor het aansturen van verwarmingsgroepen waarbij er geen sprake is van een mengregeling. Door de pulsbreedte van het hoog signaal (1) groter of kleiner te maken kan de gewenste aanvoertemperatuur toch beïnvloed worden.

Praktijkvoorbeeld

Onze engineer op locatie stuurde onderstaande foto’s naar onze accountmanagers met de vraag “kunnen we beide radiatorgroepen sturen met een eigen stooklijn, of niet?”.

Gelukkig werd het goede antwoord gegeven: “Nee, er is geen sprake van een mengregeling”.

Door middel van de PBM techniek zijn we gelukkig niet beperkt tot de aan-uit regeling. Met pulsbreedtemodulatie kunnen wij bij deze school alsnog energie besparen en het binnenklimaat verbeteren.

Pompen en kleppen voor pulsbreedtemodulatie (PBM) vraag
Ketels voor pulsbreedtemodulatie (PBM) vraag

Deel dit kennisartikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Meer kennisartikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
radiotorkraan

Thermostaatknop, radiatorkraan en internet

De thermostaatknop en de radiatorkraan zitten op een radiator om de hoeveelheid warmte te regelen. De thermostaatknop is wat slimmer, maar met de komst van de Danfoss Ally gaat er nog een schepje slimheid bovenop.

Lees meer >
School tijdens vakantie

Warmte én vakantie: maar scholen stoken nog steeds door

Energie besparen en grip op je klimaatinstallatie worden steeds belangrijkere thema’s. Echter, mede door Corona, staan ze nog niet bovenaan de prioriteitenlijst. We blikken terug op ons onderzoek in 2019. Staat jou verwarmingsinstallatie uit deze zomervakantie?

Lees meer >