Luka plaatst een CO2 sensor

Kunstmatige intelligentie: de toekomst voor onderwijs?

Anno 2021 staat het binnenmilieu van Nederlandse scholen centraler dan ooit. Eigenlijk weten we al een tijdje dat de schoolgebouwen niet de meest gezonde plekken zijn, maar er was een pandemie voor nodig om mensen tot actie over te laten gaan.

Metingen op school

In het afgelopen jaar zijn er op vrijwel alle scholen metingen gedaan om de kwaliteit van het binnenmilieu te achterhalen. De resultaten waren schokkend maar voor mensen werken in de ventilatiewereld kwamen deze waardes niet als een verrassing.

Het is al erg lang bekend dat CO2 waardes op de gemiddelde school ver boven gestelde grenswaardes uitkomen. Echter zonder dodelijk virus stelt niemand prioriteit om mensen, geld en energie beschikbaar te stellen om dit probleem aan te pakken. Het is immers een “onzichtbaar” probleem.

Ook Hero Balancer heeft wat metingen en analyses uitgevoerd. Bij één van de onderzochte scholen is een CO2-gehalte van 3400PPM gemeten. Bijna 3x de toegestane hoeveelheid!

CO2 sensoren

Afbeelding 1: binnenklimaatsensoren om CO2, temperatuur, luchtvochtigheid en fijnstof te meten.

Slimme aansturing

Naast scholen met een “dom” regelsysteem, hebben wij ook metingen gedaan bij scholen waarbij de klimaatinstallatie op een slimme manier wordt aangestuurd. Doel hierbij is om onze klanten te laten zien dat aansturing o.b.v. kunstmatige intelligentie wel degelijk verschil maakt. 

Wat is slimme aansturing? 

Met kunstmatige intelligentie kan een installatie veel slimmer aangestuurd worden. De AI kijkt onder andere naar het weer van straks, actuele data in het pand en behoefte van de gebruikers. Hiermee wordt niet alleen de luchtkwaliteit verbeterd…

Lees ook: Warmte én vakantie: maar scholen stoken door

De resultaten

Naast een verbetering in de luchtkwaliteit zagen wij bij de onderzochte scholen ook een reductie in het energieverbruik en een stabielere binnentemperatuur.

Temperatuur:

Wanneer de klimaatinstallatie wordt aangestuurd op de conventionele manier worden grenswaardes voor temperatuur gemiddeld 33% van de lestijd overschreden. Bij scholen waarbij Hero Balancer de installatie aanstuurde was dit gemiddeld 15%. De helft minder dus.

CO2:

Wanneer de klimaatinstallatie wordt aangestuurd op de conventionele manier worden grenswaardes voor CO2-gehalte gemiddeld 11% van de lestijd overschreden. Bij scholen waarbij Hero Balancer de installatie aanstuurde werden grenswaardes bijna niet overschreden, namelijk 0,2% van de lestijd. 

Lees ook: (on)gezond onderwijs – Vakblad Installatiezaken

tabellen_FrisseScholenCatC-binnen

Afbeelding 2: Overschrijdingen voor temperatuur en CO2 waardes.

De toekomst

Is kunstmatige intelligentie de toekomst voor de aansturing van klimaatinstallaties in scholen en andere utiliteitsgebouwen? Als je naar de data kijkt is het antwoord JA! 

Kleine aanpassingen die 24/7 automatisch doorgevoerd worden kunnen simpelweg niet door mensen gemaakt worden. Een computer houdt constant rekening met energie efficiëntie, kwaliteit van de lucht en wensen van de gebruiker. 

Deel dit kennisartikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Meer kennisartikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
PWM_gemiddelde_waarde

Pulsbreedtemodulatie (PBM / PWM)

Pulsbreedtemodulatie (PBM) of pulse-width modulation (PWM) kan gebruikt worden om het gemiddeld vermogen dat door een elektrisch signaal wordt geleverd te verminderen.

Lees meer >