Vergroot-glas

Hoe analyseer ik mijn data?

Met Hero Balancer krijg jij opeens heel veel inzicht in jouw binnenklimaat en energieverbruik. Maar hoe gebruik je deze inzichten op de juiste manier en hoe trek je de juiste conclusies? In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij jouw data goed analyseert en zo de juiste keuzes kunt maken op gebied van energiebesparing en binnenmilieu.

CO2 waardes analyseren

We beginnen met het belangrijkste item van afgelopen jaar: CO2. Wat kun jij doen om jouw CO2 waardes zo laag mogelijk te houden, en vanaf welke waarde wordt het CO2-gehalte als ongezond beschouwd? 

Hieronder zie je een voorbeeld van een basisschool met de volgende specificaties:

  • Geen mechanische ventilatie
  • Lestijden van 8:30 tot 14:15

 

In grafiek 1 is goed te zien dat bij de 2 grote pauzes en na 2 uur de CO2 waardes snel flink dalen.

Grafiek 1
grafiek-1-slecht-Co2-verloop

Tijdens lestijd lopen de CO2 waardes wel op. Het beste wat de leraar hier kan doen is tussen de pauzes door even 10 minuten luchten door de deur en een raam open te zetten. In grafiek 2 zie je het effect hiervan. De waardes komen nu niet boven de 900 PPM uit, terwijl zonder te luchten de waardes stijgen tot 1200 PPM.

Grafiek 2
grafiek-2-goed-CO2-verloop

Wat zijn gezonde CO2 waardes

Okay, je weet de waardes in jouw pand, en je weet wat je kunt doen om deze zo laag mogelijk te houden. Maar wanneer wordt het CO2-gehalte als ongezond beschouwd? In onderstaande tabel zie je de opgestelde grenswaardes voor scholen. A is uitstekend, B is goed, C is voldoende en alles boven klasse C wordt als onvoldoende beschouwd.

tabellen_FrisseScholenCategorie-CO2ppm-1500x670

Temperatuurverloop

Ook temperatuur is een belangrijke waarde voor een comfortabel binnenmilieu. Aan het temperatuurverloop kun je zien hoe jouw installatie presteert. Zo kun je zien of jouw installatie goed is ingeregeld. Of misschien verwarm jij te lang door of bijvoorbeeld ook in het weekend?

Waterzijdig inregelen

Een goed ingeregelde installatie is belangrijk voor een comfortabel en stabiel binnenklimaat. Weet je niet wat waterzijdig inregelen is? Lees dan eerst ons artikel over WZI.

In grafiek 3 zie je een goed ingeregelde installatie. Hierbij lopen de temperaturen in verschillende ruimtes gelijkmatig op.

Grafiek 3
grafiek-3-goed-ingeregelde-installatie

In figuur 4 zie je echter een slecht ingeregelde installatie. Hier warmt de ene ruimte veel sneller en eerder op dan een andere ruimte. Enkele nadelen van een slecht ingeregelde installatie zijn:

  • Jouw installatie moet op hogere temperatuur stoken = meer energieverbruik
  • Jouw installatie moet langer verwarmen om alles warm te krijgen = meer energieverbruik
  • De ene ruimte is te warm en de ander te koud = laag comfortniveau
Grafiek 4
Slecht-ingeregeld-installatie

Wil jij ook inzicht in jouw pand krijgen d.m.v. actuele data?

Hero Balancer koppelt op jouw nieuwe of bestaande ventilatiesysteem en helpt jou om inzicht te krijgen in jouw binnenklimaat en dit tevens op automatische piloot te verbeteren.

Wil jij ook gebruiksvriendelijk afstandsbeheer, slimme aansturing en monitoring begrijpelijk voor jan modaal, ongeacht het merk of type regeltechniek? Neem contact op via 0229-769009 of mail naar welkom@herobalancer.nl.

Deel dit kennisartikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Meer kennisartikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
radiotorkraan

Thermostaatknop, radiatorkraan en internet

De thermostaatknop en de radiatorkraan zitten op een radiator om de hoeveelheid warmte te regelen. De thermostaatknop is wat slimmer, maar met de komst van de Danfoss Ally gaat er nog een schepje slimheid bovenop.

Lees meer >
School tijdens vakantie

Warmte én vakantie: maar scholen stoken nog steeds door

Energie besparen en grip op je klimaatinstallatie worden steeds belangrijkere thema’s. Echter, mede door Corona, staan ze nog niet bovenaan de prioriteitenlijst. We blikken terug op ons onderzoek in 2019. Staat jou verwarmingsinstallatie uit deze zomervakantie?

Lees meer >