Goed-ingeregeld-installatie

De kracht van waterzijdig inregelen

In veel panden ervaren mensen comfortklachten, terwijl dit niet direct door de warmteopwekkers of de regeling komt. Wat is waterzijdig inregelen? Wat levert goed inregelen op? En is mijn pand eigenlijk wel goed ingeregeld? In onderstaand artikel krijg jij antwoord op deze en nog meer vragen over waterzijdig inregelen.

Wat is waterzijdig inregelen?

Door jouw installatie waterzijdig in te regelen breng je balans in je installatie. Je zorgt ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt. Warm water stroomt vanaf de ketel door het gebouw heen en weer terug naar de ketel. In elke ruimte van het pand wordt warmte afgegeven.

De radiatoren dicht bij de ketel hebben dus minder water nodig om de ruimte warm te krijgen. Hoe verder in het circuit hoe meer water er nodig is, het water is immers minder warm.

Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Zo stel je bij een radiator ver van de ketel een grotere opening af. 

Niet-waterzijdig-inregelen
wel-waterzijdig-inregelen

Wat levert waterzijdig inregelen op?

Een goed ingeregelde installatie kent naast financieel voordeel ook een ander belangrijk voordeel: comfortverbetering. 

Eerst het financiële voordeel: doordat de installatie de warmte efficiënter verdeeld, is jouw pand sneller op de gewenste temperatuur. Dit betekent dat de
ketel eerder uit of op een lagere temperatuur kan stoken. Bovendien kan door het inregelen de retourtemperatuur van het water hoger zijn, waardoor er minder
warm water bijgemengd hoeft te worden. Ook dit resulteert in een besparing op de gasrekening.

 

Ook zeker niet onbelangrijk is de comfortverbetering. Een comfortabel binnenmilieu is niet alleen fijn, het levert ook een onzichtbare besparing op. Mensen werken en leren namelijk beter in een comfortabel binnenklimaat.

Denk zelf maar eens na. Werk jij productiever in een ruimte waar het 18°C / 24°C is of werk je liever in een ruimte waar het 21°C is?

Is mijn pand eigenlijk wel goed ingeregeld?

Of jouw pand goed is ingeregeld kun je al snel achterhalen door dit eens na te vragen bij je collega’s. Geeft de een aan dat het altijd te koud is en de ander dat het altijd te warm is? Dan is dit al een goede indicatie van een niet/slecht ingeregelde installatie.

Door metingen te doen van de temperaturen in jouw pand heb je een concreter beeld. Hieronder zie je een goed ingeregelde installatie en een slecht ingeregelde installatie.

Zie je het verschil? In de bovenste afbeelding warmen alle ruimten gelijktijdig op. In de onderste afbeelding warmt de ruimte met de groene lijn pas op zodra de andere ruimtes op temperatuur zijn. De aanwarmtijd van de installatie is hierdoor vele malen langer.

Goed ingeregeld

Goed-ingeregeld-installatie

Slecht ingeregeld

Slecht-ingeregeld-installatie

Geen goed ingeregeld pand?

Met de Hero Balancer koppel je eenvoudig, ongeacht het merk, op elke klimaatinstallatie. Zo zorgen wij ervoor dat het comfortniveau omhoog gaat en de kosten naar beneden.

Wil jij ook gebruiksvriendelijk afstandsbeheer, slimme aansturing en monitoring begrijpelijk voor jan modaal, ongeacht het merk of type regeltechniek? Neem contact op via 0229-769009 of mail naar welkom@herobalancer.nl.

Deel dit kennisartikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Meer kennisartikelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
PWM_gemiddelde_waarde

Pulsbreedtemodulatie (PBM / PWM)

Pulsbreedtemodulatie (PBM) of pulse-width modulation (PWM) kan gebruikt worden om het gemiddeld vermogen dat door een elektrisch signaal wordt geleverd te verminderen.

Lees meer >